fbpx

Blogi

Pasi Peltokangas - James Puhto-Ren
Pasi Peltokangas (laulu ja kitara) - James Puhto-Ren

James Puhto-Ren - Roll! Mini LP:n äänitykset ja miksaus 3 illassa.

Julkaistu: 18.05.2023  /  Kirjoittaja: Miika Haapala

Jaa:

James Puhto-Ren on kokkolalainen vuonna 1988 perustettu punk-yhtye. Nykyisessä kokoonpanossa vaikuttavat Pasi Peltokangas (laulu ja kitara), Pasi Hirvasoja (basso) ja Eero Mäkitalo (rummut).

Pasi soitti viime vuoden helmikuussa tiistaina 7. päivä ja kysyi olisiko aikaa äänittää EP:n verran punkkia, varsin pikaisella aikataululla eli jo huomenna. Vastasin että ei ihan huomenna, mutta torstaina sopisi.

Valmistelut

Soundcheck alkamassa, soittajat valmiudessa. 

Punkkarit Kokkolasta kaarsivat studion pihaan torstai-iltana 10.3. noin klo 17 maissa. Kamat kannettiin sisälle ja pystettiin toimintavalmiuteen. Eero käytti studion Tama Silverstar rumpusettiä, Tama Metalworks 6,5″ virveliä ja Zildjian A-Custom crasheja, mutta toi omat hihat- ja ridepellit mukanaan, koska itse aina näin pyydän, sillä nuo omani ovat turhan hevit oikeastaan joka tyyliin. 😀 Paseilla oli mukanaan Music Man Sabre II kitara, Yamahan THR5 vahvistin, ZAR pikkuvahvistin ja Ibanezin SDGR aktiivibasso. 

Rummut olikin jo valmiiksi mikitettynä seuraavasti; basari Beta52, snare SM57 (ylä) ja t. bonen 75 (ala), tomeissa t. bonet, haitsussa Behringer C2, overheadeina Oktavan 012 -pari Glyn Johns tyylin aseteltuna. 

Ehdotin että kitaravahvistin eristettäisiin käytävän puolelle, rumpujen melskeestä, mutta se ei ollu kitaristi-Pasin mielestä tarpeen, sillä punkkiahan tämä on. Hän oli oikeassa, joten vahvistin jäi samaan tilaan ja SM57 sen eteen. Basso äänitettiin DI-boksin kautta ja DBX 160A kompressorin läpi. Demolaulua varten oli perus kapulamikki. 

Sitten aloitettiin soundcheck ja kuunteluiden säätö. Rummut ensin läpi ja säädin Soundcraftin Delta 200 pöydästä EQ:t ja BSS-404:sista kompuroinnit. Sitten basso, ja kappas tuleepas lujaa.. missäs vika? ”Onko sulla aktiivibasso?”  -On. Jaha, vaihdetaan aktiivi DI-boksi (jonka olin oletuksena valinnut), passiiviseen. Ja niin signaali oli jo terveemmällä tasolla.

Särökitaraa en yleensä kompressoi enkä equta äänittäessä, harvoin miksatessakaan, en myöskään tällä kertaa. 

Ilta 1: Äänitykset käyntiin

Ja pyörii eli ”Rollaa!”. EP:n nimikkobiisin äänitys käynnissä.

Sitten alettiin äänittämään seinälle teipatun kappalelistan mukaisesti, EP:n nimikko kappaleesta Roll! alkaen. Kolmihenkinen bändi soitti siis samanaikaisesti soittotilassa. Pohjien äänityksistä ei ole oikein paljoa kerrottavaa, sillä jokainen kappale meni muistaakseni maksimissaan kolmannella otolla purkkiin. Välillä ottoja taidettiin kuitenkin kuunnella muutaman kerran.

Pohjat olivat kokonaisia ottoja, yhtä biisiä lukuun ottamatta, jossa basso soitettiin puoliksi uusiksi.

Koska bändissä on 1 kitaristi, niin pohjien jälkeen äänitimme vielä tuplaukset, jotta kitarat voidaan panoroida vasemmalle ja oikealle. Sen lisäksi päälle soiteltiin soolot ja muutamia riffi-lurituksia. Komppiraidat Pasi soitti soittotilassa, mutta sooloilut ja muut lisäykset tarkkaamon puolelta.

Kun kitarat oli soiteltu oli aika lopettaa tältä illalta. Huomenna jatkettaisiin laulujen parissa.

Ilta 2: Lauluäänitykset

AKG C214 mikki, sekä TL Audio 5051 kompura odottivat valmiina Pasin laulusuorituksia. Pasi astui sisälle studioon yllättäen akustisen kitaran kanssa ja ilmoitti että vielä olisi yksi akustinen biisi nimeltä Parempain aikain luostari😀 Ahaa, okei no mikäs siinä, otetaanpas se ensin.

Pasi soitti ja lauloi biisin istualtaan. Laitoin Oktava konkan kitaralle ja AKG C214 laululle. Mutta pikaisen testin jälkeen totesin että, on se parempi sittenkin ottaa koko suoritus vain yhdellä mikillä talteen. Siirsin Oktavan sivuun ja asetin AKG:n puoliksi kitaran ja laulajan välille vähän kauemmas. Tämä meni vielä TL kompuran läpitte. Ja sehän kuulosti hienolta. Päälle soiteltiin tamburiinia ja hilpeä kazoo-soolo!

Sitten laulujen äänitykset muihin biiseihin ja tamburiinia vähän sinne tänne. Kertsien laulut tuplattiin.

Innostuimme äänittämään vielä congiakin Sairaanhoitaja Taina biisin kertseihin.

Nupit luoteeseen biisin lauluäänitykset meneillään TL Audio 5051 kompressorin läpi.

3. päivä: Miksaus

Lauantai-aamupäivällä kuuntelimme Pasin kanssa kappaleet läpi ja teimme pieniä miksaussäätöjä. Lähinnä volumesäätöjä kitaroiden, tamburiinin ja laulun suhteen. TC Electronic M300:sta kaikua lisättiin virveliin, tamburiiniin, congiin ja lauluun. Lisäksi Evan bidee kappaleen kitaraintro efektöitiin saman laitteen Flangerilla. Mitään EQ ja kompressorisäätöjä ei tehty miksausvaiheessa.

Sairaanhoitaja Tainaan jätettiin vain yksi kitararaita säkeistöihin panoroituna 50% vasemmalle. Kertseissä toinen kitara tulee mukaan ja panoroinnit siirtyvät täysin laitoihin. Tämä toi hienon boostin kertseihin.

Lisäksi edellä mainittuun biisiin ja levyn introon Pasi oli äänittänyt spiikkejä. Puhelinäänityksessä oli valmiiksi sopiva kuulutusmainen soundi. Asettelimme ne oikeisiin kohtiin.

Lopuksi vielä Pasi soitti Casion SA-76 pikkusyntikalla Status Quo -henkiset melodiapätkät Nupit luoteeseen biisin. Kuulutusmerkkiääni Sairaanhoitaja Tainassa on myös soitettu tällä. 

Ja biisit oli valmiit lähetettäväksi masterointiin. 

Näin äänitettiin James Puhto-Renin Roll! -Mini LP. 😊 Oli tietynlainen kunnia päästä tekemään bändin kanssa levyä, jonka 2 aikaisempaa levyä oli äänitetty Kihniössä legendaarisen Mika Sundqvistin kanssa.

Levy on saatavilla vinyylinä, esimerkiksi Levykauppa Äx:stä tai levy-yhtiö Woimasoinnun kaupasta. Löytyy myös diginä mm. Spotifysta.

Sairaanhoitaja Taina ja Nupit luoteeseen biisit julkaistiin digisinkkuina.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *